Korte levertijd

Ruime keuze

Goeie kwaliteit

Contactformulier

Wat voor soort geschenk zoek je?

Hoeveel stuks wil je?

Welke kwaliteit wil je?

Ga naar contact

Relatiegeschenken en andere culturen

Relatiegeschenken in Nederland

In Nederland is het geven en accepteren van relatiegeschenken een normaal gebruik. Het is een geaccepteerde wederzijdse gewoonte die haast niet meer weg te denken is uit de maatschappij. In België wordt er hetzelfde met deze gewoonte omgegaan als in Nederland. Dit is echter niet in alle landen zo. En ook wanneer u in Nederlander aan een allochtoon een relatiegeschenk wilt geven, denk dan eerst goed na en let op de volgende culturele verschillen.
 

Relatiegeschenken volgens andere culturen

In Nederland en België zijn de gewoonten omtrent relatiegeschenken misschien hetzelfde, maar dat geldt niet voor de rest van Europa. In Denemarken en Groot-Brittannië bijvoorbeeld, worden er geen relatiegeschenken gegeven (en in Australië trouwens ook niet). In China is het alleen oké als er een heel duur relatiegeschenk wordt gegeven, anders kan het beter achterwege gelaten worden. En ook in Italië en de Verenigde Staten houden ze er wel van om grote en luxe relatiegeschenken te geven.
 

Culturele verschillen bij het geven en aannemen van relatiegeschenken

Tussen landen bestaan veel culturele verschillen wat betreft gedrag. Zo ook voor het geven en aannemen van cadeaus. Een relatiegeschenk is ook een cadeau en dus moeten deze culturele verschillen niet vergeten worden. In Marokko bijvoorbeeld is het onbeschoft als iemand een cadeau uitpakt waar de partners bij zijn. Terwijl in Chili het tegenovergestelde geldt: daar is het onbeleefd om een cadeau níet onmiddellijk uit te pakken!
 

Religie en relatiegeschenken

Bij het geven of ontvangen van relatiegeschenken moet er ook aan religie worden gedacht. Dit kan namelijk nog een ander cultureel verschil zijn waarop het spaak kan lopen. Denk bijvoorbeeld aan de hindoes. Daar is het koe een heilig dier. Koeienvlees of andere dingen die met een koe te maken hebben zijn dus geen goed idee om aan een hindoe te geven. Denk ook even aan de moslims. Moslims drinken geen alcohol (dit mag niet van de Koran) en hoewel het in onze cultuur heel normaal is om een fles wijn cadeau te geven zal een moslim dat zeker niet waarderen!
 

Houd rekening met elkaar

Houd dus rekening met elkaar en andere culturen. Neem in overweging dat uw zakenpartner misschien een andere religie heeft, zeker als hij in een ander land zit. Pas uw relatiegeschenk dan aan.